2.3 Milieu en openbare ruimte
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- We verminderen zo veel mogelijk het ontstaan van afval door in te zetten op afvalscheiding via het inzamelsysteem met een financiële prikkel (afval scheiden loont!) en afval geschikt te maken voor recycling en hergebruik
- We gaan door met onze initiatieven ons materiaalgebruik te verduurzamen. Onze initiatieven op het vlak van lage-temperatuur-asfalt (LTA) en andere duurzame materialen zetten we voort. Daarnaast zetten we via ons ontwerp in op materiaalbesparing en werken we zoveel als mogelijk volgens de circulaire levenscyclus-benadering
- We maken een visie op het gebruik van onze ondergrond
- We passen ons beheer en onderhoud aan het veranderend gebruik van de openbare ruimte en het veranderende gedrag
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
We zijn dichter bij de landelijke afvaldoelstellingen gekomen: 73,5% afvalscheiding en 144 kg restafval per inwoner. Het scheidingspercentage is in 2022 met 3,2 % gestegen van 70,2% naar 73,5 %. De hoeveelheid gescheiden aangeboden afval is toegenomen met 16 kg per inwoner. De totale hoeveelheid afval per inwoner is gelijk gebleven. Dit is 544 kg per inwoner per jaar (546 kg in 2021). We hebben inzet gepleegd om (zwerf)afval in de openbare ruimte tegen te gaan en op te ruimen.
In verschillende projecten hebben we invulling gegeven aan materiaalbesparing en het gebruik van duurzame materialen. Daarnaast is gestart met de evaluatie van lage temperatuur asfalt (LTA). Het gebruik van onze ondergrond, geven we een stevige plaats in het nieuwe omgevingsplan. Daarom hebben we geen aparte visie hiervoor opgesteld.
Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte is gericht op het zoveel en lang mogelijk vasthouden van hemelwater in het gebied. Daarnaast planten we bomen die beter bestand zijn tegen langdurige perioden van droogte en periodiek hoge temperaturen (hitte-eiland effect).
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- In aanloop naar de invoering van betalen per lediging/storting zijn we een campagne gestart, waarin we de veranderingen aankondigden en uitleg hierover gaven. Elk huishouden ontving een brief met uitleg over Afval scheiden loont en een voorbeeldberekening. De brief en voorbeeldberekening waren afgestemd op de persoonlijke situatie van de inwoner.
- Om inwoners steeds te betrekken bij het afvalbeleid, hebben we door het jaar heen diverse nieuwsberichten gepubliceerd op onze website, Oss actueel, de afvalwijzer-app en social media. We plaatsten bijpassende campagneborden op de vuilniswagens om inwoners steeds weer eraan te herinneren dat ze geld kunnen besparen door restafval minder vaak weg te gooien.
- Per 1 januari 2022 is een pilot gestart waarmee wordt onderzocht of het overslaan van een inzamelronde van het restafval haalbaar is. Deze pilot evalueren we begin 2023.
- Voor het scheiden van GFE-afval (groente-, fruit- en etensresten) bij hoogbouw zijn we een pilot gestart op drie proeflocaties. Deelnemers kregen een startpakket met tips over GFE-afval scheiden. Ook stuurden we tijdens de proef een nieuwsbrief met tips en inspiratie. De pilot loopt door in 2023.
- Bij sommige hoogbouwlocaties gaven we extra informatie over vervanging van de bovengrondse verzamelcontainer door een ondergrondse container met toegangspas.
- We hebben de Afvalstoffenverordening aangepast en in lijn gebracht met de nieuwe afvalaanpak.
- We hebben ingezet op extra controle en handhaving bij een aantal hotspotlocaties waar regelmatig bijplaatsingen/afvaldumpingen plaatsvinden.
- Vooruitlopend op de lediging van de ondergrondse containers wordt het verkeerd aangeboden afval naast de ondergrondse containers apart opgehaald. Hiervoor rijden dagelijks twee wagens rond.
- Zwerfafval (met name in het centrum) is een groeiend probleem. Om dit aan te pakken zijn in 2022 (als pilot) extra afvalbakken in het centrum geplaatst, is extra toezicht uitgevoerd en is het vaker ledigen van afvalbakken in het centrum (in het weekend en op zon- en feestdagen) ingevoerd. De pilot wordt tot en met 1 oktober 2023 doorgezet en daarna geëvalueerd. Naast vrijwilligers heeft de speciale kinderclub Mikmakkers zich ingezet om zwerfafval op te ruimen.
- In 2022 is besloten om een grondstoffencentrale op het Duurzaamheidsplein Oss te realiseren. Hiermee bereiken we betere sortering op kwaliteit en opslag van kwalitatief goede grondstoffen en verhogen we de hoeveelheid grondstoffen die hergebruikt kunnen worden in nieuwe producten. De bouw van de grondstoffencentrale vindt plaats in 2023.
- We voeren samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Valkenswaard, Helmond en Meierijstad en de provincie Noord-Brabant een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden van het nascheiden van restafval in de regio.
- De genomen maatregelen voor groot onderhoud, herinrichting en vervanging uit het Integraal Uitvoeringsplan (IUP) zijn verantwoord via de IUPvoortgangsrapportage.
- De pilot belevingsbestek voor het onderhoud Berghem is in overleg met de aannemer gestopt aangezien deze niet kon voldoen aan de gestelde eisen.
- Ondanks alle inspanningen halen we het kwaliteitsprofiel 'goed' voor centrum nog niet. Eind 2022 is een analyse gemaakt op welke onderdelen de kwaliteit niet wordt behaald. In 2023 gaan we samen met de aannemer meer sturen op deze onderdelen.
- In 2022 hebben we 321 initiatieven van bewoners gestimuleerd en ondersteund om mee te doen bij verbetering van inrichting en beheer van de openbare ruimte in de eigen omgeving.
- Er is extra capaciteit geworven voor strategisch beheer van de openbare ruimte.