2.1 Bestuur
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Een transparant, interactief en zorgvuldig besluitvormingsproces
- Een zichtbare, moderne gemeenteraad die aansluiting heeft bij nieuwe ontwikkelingen in onze gemeente
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Het vergaderstelsel van de Osse gemeenteraad borgt een transparant, interactief en zorgvuldig besluitvormingsproces. Hierbinnen is tijd en ruimte voor alle perspectieven.
De gemeenteraad evalueerde in januari 2022 het vergaderstelsel met betrekking tot de vergaderstructuur, vergadercultuur en de vergaderrollen. Ná de gemeenteraadsverkiezingen heeft de agendacommissie besloten om vanuit het bestaande vergaderstelsel verbeterslagen te willen gaan maken. Een voorbeeld is het loslaten van de vaste commissieavonden en in plaats daarvan flexibel te programmeren op de politieke avonden.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Op 16 maart 2022 waren, onder bijzondere omstandigheden vanwege de Coronamaatregelen, de gemeenteraadsverkiezingen. Met diverse activiteiten hebben we geprobeerd om de opkomst zo hoog mogelijk te laten zijn, o.a.:
- gezamenlijk posters plakken op de gemeentewerf
- 40 stembureaus waarvan 1 drive-thru stembureau
- stemwijzer inclusief burgerforum
- promotiefilmpjes lijsttrekkers die via de social media zijn verspreid
Dat heeft geresulteerd in een opkomstpercentage van 47%. Dat is een daling van 4% ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen (51%).
De Gemeenteraadsverkiezing heeft de samenstelling van de raad veranderd. Er zijn nu 10 politieke partijen vertegenwoordigd in de Osse gemeenteraad ten opzichte van 8 in de vorige periode.
- De nieuwe gemeenteraad heeft een uitgebreid inwerkprogramma (Raadskompas) gevolgd. Naast het inwerken op inhoudelijke beleidsthema's was het organiseren van ontmoeting (o.a. met ambtenaren) op locaties in onze gemeente hierbij uitgangspunt. Onderdeel van het inwerkprogramma waren twee ‘heidagen’.
- Eind 2022 zijn activiteiten voor de jeugd weer opgestart. In de maanden november en december zijn 7 groepen 7/8 op bezoek geweest in de raadzaal voor het spel Democracity.
- We zijn doorgegaan met onze social media kanalen om de bekendheid met de gemeenteraad te verhogen.
- De Rekenkamercommissie heeft in 2022 de rapporten 'Centrumontwikkeling Oss', 'De praktijk van de Wob' en 'Samen geen schulden' opgeleverd aan de gemeenteraad. Het rapport 'Dienstverlening in het vizier' dat in 2021 is opgeleverd en toen opiniërend is behandeld is in 2022 in de gemeenteraad besproken.
- Er hebben drie hoorcommissies bestemmingsplannen plaatsgevonden in 2022.
- Er hebben in totaal 31 inwoners of belanghebbenden ingesproken: 26 in de raadscommissies en 5 in de raadsvergadering.
- De griffiers uit de regio Noordoost Brabant organiseerden twee bijeenkomsten voor de raadsleden uit de regio om beter in positie te komen bij regionale samenwerkingsverbanden. Kort na de verkiezingen was er een kennismaking met een aantal geprioriteerde samenwerkingsverbanden. In oktober was er een bijeenkomst over de GGD en de Veiligheidsregio.
- Daarnaast werden er door verschillende samenwerkingsverbanden zelf informatieve bijeenkomsten georganiseerd (RES NOB, GGD Hart voor Brabant, Centrumregeling Jeugd NOB, BSOB, IBN).
- Met de nieuwe gemeenteraad is een Manifest gemeente Oss opgesteld dat eind 2022 in de opiniecommissie is besproken. In dit Manifest zijn afspraken gemaakt hoe we binnen de gemeente Oss als raad, college en ambtelijke organisatie met elkaar samenwerken.
- 2022 is het eerste volledige jaar dat fracties gebruik konden maken van gelden voor fractieondersteuning. In de begroting 2023 zijn middelen vrijgemaakt voor extra capaciteit bij de Raadsgriffie.